//////
You are here: Home > Przepisy mięsne > Żurawina w kuchni – nie tylko dla smaku

Żurawina w kuchni – nie tylko dla smaku

W polskiej kuchni żurawina ma swoje miejsce od wielu lat, wiele staropolskich przepisów, gównie dotyczących przyrządzania mięs, mówi o niezbędności żurawiny jako przyprawy. Jednak nie wszyscy wiemy, jak wielkie walory również zdrowotne posiada ta niepozorna, czerwona jagódka. Otóż żurawina to bogactwo różnych witamin, z których najwięcej stanowią witaminy C, A, B1. B2, PP, zawiera też liczne kwasy organiczne. Nieocenione dla naszego organizmu są zawarte w tej roślinie substancje, które wspomagają nasz układ nerwowy, podnosząc jednocześnie odporność organizmu. Mało kto wie, że żurawina jest wykorzystywana przy produkcji aspiryny, a to ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Znakomicie działa też w przypadkach zapalenia dróg moczowych, służy tez do produkcji preparatów tego rodzaju. Działa jak antybiotyk, zwłaszcza na odporne na antybiotyki niektóre szczepy bakterii. Nie powinny spożywać żurawiny tylko osoby, które cierpią na osteoporozę oraz mają zdiagnozowaną kamicą nerkową.

Leave a Reply

error: Content is protected !!