//////
You are here: Home > Produkty które leczą > WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE POMIDORA

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE POMIDORA

Latem, w okresie najczęstszego spoży­wania pomidorów, dwa lub trzy pomi­dory pozwalają zaspokoić dzienne zapo­trzebowanie na witaminę C i karoten. i beta-karotenowi. Pierwszy chroni ko­mórki przed atakiem wolnych rodni­ków. Drugi jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów i chroni przed licznymi nowotworami i chorobami układu krą­żenia. Bogaty w błonnik pomidor uła­twia także perystaltykę jelit, wymiata resztki, które osiadają w zakamarkach przewodu pokarmowego. Zaleca się więc jedzenie go w dowol­nych ilościach ze względu na jego wła­ściwości zaostrzające apetyt, odżywcze, przeciwzakaźne, moczopędne i detok- sykacyjne. Jak już wspominaliśmy, pomidor zawdzięcza czerwony kolor likopenowi

Leave a Reply

error: Content is protected !!